Nincs vébé nagy felfedezettek nélkül. Az érzés nélkül, amikor itt látjuk meg a zsenit valakiben, akiről eddig legfeljebb halvány elképzeléseink voltak. Vagy, ami ennél is jobb, amikor elégedetten nyugtázhatjuk, mi már rég megmondtuk, hogy egy játékos csillogni fog, és tényleg ez is történik. Eddig nem nagyon volt okunk bárkitől is hasra esni a Dél-Afrikában mutatott produkció alapján, ennek azonban egyetlen oka van: Chile még nem lépett pályára. Már bemutattuk leendő gólkirályunkat és az embert, akiről cseleket fognak elnevezni a vébé után, most pedig következzenk a szélső, akinek láttán Galla Miklós arcára fagy majd a fapofa az MTV stúdiójában. A játékost, akinek neve több millió kissrác pólóján lesz rajta idén nyáron, miután lesajnálóan a sarokba hajítják Messi-mezüket.

Alexis Sánchez annyira jó, hogy még a Serie A alsóházának poklában sem tudott elszürkülni. Persze aki 18 évesen öt emberen tör át a River Plate-Boca Juniors meccsen, és csak szabálytalanul lehet megállítani a tizenhatoson belül, annak a lába nem az Udinese-Cagliari meccsen fog megremegni.

Jobbra csel, balra csel, megint jobbra, megint balra, vissza, és megint vissza és...itt jön el a döntő pillanat. Sanchez nem a cirkusz kedvéért hintáztatja rosszullétig a védőket, hanem mert mindig (jó, elég sokszor) pontosan megtalálja a pillanatot, amikor a reménytelenül összezavart ellenfél a legkevésbé áll már a saját lábán, és már ő maga akarja, hogy elszáguldjon mellette. Cseleinek helye és értelme van, és igaz, hogy a legtöbb értékelés szerint "erőssége a labdatartás", ez nem egy eufemizmus az önzőségre: a döntő pillanatban tényleg passzolni fog.

Mindössze egy szezonon volt túl a chilei első osztályban, amikor 2006-ban leigazolta az Udinese, de rögtön vissza is küldték kölcsönbe a Colo-Colohoz, hogy tapasztalatot szerezzen. Szerzett is: 2006-ban Clasurát, 2007-ban Aperturát nyert csúcsformában játszva a csapattal, ezután pedig már a River Plate sem tudta megállni, hogy ne vegye kölcsön egy évre, ahol lőtt is 30 meccsen 7 gólt.

Eddigre már az Udinese is rájött, hogy annyira azért nem jó a helyzetük, hogy egy ilyen játékos szolgálatairól lemondjanak. Óriási ígéretként érkezett a csapathoz, amit egyelőre csak korlátozott mértékben váltott be, de ez nem csak rajta múlott. Posztján általában olasz válogatottakkal (hol Pepével, hol Di Natalével) kell megküzdenie, így sokszor nem kezdő, és az Udinese idei szezonja pláne nem olyan volt, ahol nagyon villogott volna bárki is. De ami öröme a szurkolóknak volt, azt leginkább neki köszönhették. Ha már a győzelmek nem akartak jönni, legalább hétről hétre láthatták, hogyan csinál bohócot a bumfordi védőkből. Nagyon meglepődnénk, ha ennek még ősszel is örülhetnének. A Manchester United régóta környékezi Sánchezt, Ferguson még Cristiano Ronaldo utódjaként is el tudná képzelni, de az idei vébészereplése után valószínűleg minden vérszívó nagycsapattal meg kell majd küzdeniük érte a Real Madridtól a Chelsea-ig.

A legjobb gólarányt a válogatottban prodjukálja, 21 éves korára összesezdett 28 válogatott szereplésén már 11 gólnál tart. És még csak most jön Honduras. Általában a jobbszélen játszik, de a chilei válogatott dinamikus Fernandez-Gonzalez, Suazo, Sánchez támadóalakzatában simán elképzelhető, hogy a kapu elé is be kell robbannia.

Az Arriva Rojos-blog híres mértéktartásáról és higgadtságáról, úgyhogy ne hallgassuk el az ellenérveket sem. Sánchez beceneve Csodagyerek, amit annyi óriási kudarcot vallott játékosra rásütöttek már, hogy ha mi csodagyerekek lennénk, semmit sem szeretnénk jobban, hogy legfeljebb "Egész Ügyes Csávó" néven hivatkozzanak ránk. És nem valami magas, 168 centiméter, elméletben elképzelhető olyan helyzet a futballpályán, amikor ez nem kifejett előny, de Sánchez persze úgyis a saját javára fordítja ezt is.

 A World Soccer magazin 2009-ben a világ ötven legizgalmasabb fiatal focistája közé sorolta. A FourFourTwo szerint ő lesz a vébé egyik felemelkedő csillaga. Az ígértekből napokon belül valóság lesz.


8 komment

Címkék: játékos sanchez alexis hajrá chile dédelgetett kedvenceink

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr1002080217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irapuatótól Szuezig 2010.06.14. 13:09:43

meggyőző a video. engem inkább cére emlékeztet mint messire, de nála csak szimpatikusabb lehet. zseléből mindenesetre biztos, hogy kevesebb van a fején.

amúgy meg engem meggyőztél. hajrá chile. kár hogy a 16 között rögtön a brazilok/elefántok jönnek, akiket szintén bírok.

elmatador 2010.06.14. 16:13:31

Tényleg egy zseni, remélem Bielsa engedi játszani (nem láttam a vb selejtezőket). Végignéztem a Riveres évét, első meccsén beállt csereként az Estudiantes ellen és megfordította a meccset. Nem csak cselezni tud, de kiválóan lő és óriási küzdő. Nemegyszer fordult elő, hogy egy elveszített labda után 50 métert rohant hátra majd egy tökéletes becsúszással visszaszerezte azt. River Plate drukker vagyok, de már csak miatta is Chilének szurkolok egy Argentína vs. Chile meccsen.

Latz von W. 2010.06.14. 17:36:49

Zseniális tehetség! Udinében meg is mondták: 30 millió euró az ára, kevesebbért nem megy sehova.

Conan a barbar 2010.06.15. 10:39:15

Nem rosz, nem rossz, de azert emgvarnam azt, hogy mihez kezd nagy valogatottak vedoivel... Azert hajra Chile, es hajra Del-Amerika!

korlat 2010.06.15. 11:08:50

@:: Latz ::: lol, az nem aprópénz...:)

Tuszek 2010.06.16. 13:55:29

ügyes, bár 10 év múlva nem lesz izülete.

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.06.16. 16:50:09

Alexis am simán jobb döntés lett volna Valencia helyett az MU-ba

Krysyy77 2010.06.16. 21:58:35

Jó gyerek ez, bár én Honduras drukker vagyok, de el kell ismerni, a chileiek jók. Főleg most, hogy elvertek minket(bár de Leon és Costly is hiányzik, az edző meg egy balfasz). Ezzel a sráccal annyi a baj, hogy túl sokat járt moziban, és egy pöppet szeret színészként (is) bemutatkozni...De nem baj, a két továbbjutó Chile és Honduras(vagy Spanyolország).
süti beállítások módosítása