1989. szeptember 3., Rio de Janeiro, Maracana stadion. Brazília és Chile világbajnoki selejtezőt játszik, ha Chile kikap, biztosan búcsút mondhat a vébészereplésnek. Nem állnak jól a dolgok, a 67. percben járunk, Brazília 1-0-ra vezet. A forróvérű brazil közönség már ünnepelne, petárdák repülnek a pálya felé. A chilei futball történetének legsötétebb pillanatai következnek.

Az akkoriban a posztján bőven a világ élmezőnyéhez tartozó chilei kapus, Roberto Rojas egyszercsak elterül. Úgy tűnik, eltalálta egy petárda, vérző fejjel fekszik a földön. Csapattársai köré sereglenek, perceken át áll a játék, botrány fenyeget a felfokozott hangulatban. A kapust le kell vinni ápolni, némi tanakodás után pedig Fernando Astengo csapatkapitány bejelenti, ők ilyen körülmények között nem folytatják a meccset, az egész csapat levonul a pályáról. Ha a rendező hibájából szakad félbe a meccs, az eredményt Chilének írhatják jóvá, így pedig megvan a vébészereplés. Azt mégsem várhatja senki, hogy az életüket kockáztassák a játékosok a stadionban.

A brazilokat viszont nem hagyja nyugodni a dolog. Mi volt azzal a petárdával? Hogy volt az a sérülés? Szerencséjükre, és Chile óriási szerencsétlenségére, bőven volt annyi kamera, hogy rekonstruálni lehessen a történteket.

Kiderül, hogy a petárda nem is találta el a kapust, aki nemhogy eljátszotta a sérülést, hanem egy kesztyűjébe rejtett borotvapengével vágta meg magát. Brazília megkapja a maga 30 ezer dolláros büntetését a szurkolói rendbontásért, és 2-0-ra nekik írják a meccset, de ez még semmi ahhoz képest, amit Chile kap.

 

Roberto Rojast örökre eltiltják a futballtól, akárcsak Orlando Aravena szövetségi kapitányt és a Daniel Rodriguez csapatorvost. A vizsgálat szerint a kapitány walkie-talkie-n utasította a kapust, hogy maradjon a földön és csakis hordágyon hagyhatja el a pályát, a csapatorvos pedig hamis jelentést írt, és közreműködött abban, hogy Rojas mezét és kesztyűjét eltűntették a meccs után. A csapatkapitányt, aki döntött arról, hogy levonuljanak, öt évre tiltják el. Chile 100 ezer dollár büntetést kap, és még az 1994-es világbajnokságról is kizárják. Rojas büntetését 2001-ben, 44 évesen felfüggesztették, miután bocsánatot kért, ma a brazil Sport Club do Recife kapusedzője.

Persze, mint minden történetből, ebből is volt, aki jól jött ki. A petárdát elhajító, 1989-ben 24 éves titkárnő, Rosemary Mello Dél-Amerika-szerte ismert lett, az olaszországi vébén a brazil csapat PR-ügynöke volt, később pedig még egy Playboy-szereplés is összejött.

Annyira ki akartak jutni a vébére, és ez annyira lehetetlennek látszott, hogy a csapat néhány tagja elvesztette az eszét, és Chile történetének legnyomorultabb focibotrányát hozták össsze. A gyalázatot azóta már a csodálatos Salas-Zamorano páros megpróbálta lemosni egyszer, a 2010-es, tökéletesen botránymentes vébégyőzelem, de legalábbis a várható szép támadófoci után viszont már tényleg nem lesz többé ok, hogy csalózzák nekünk Chile legjobbjait.


13 komment

Címkék: chile borotva csalás néni roberto rojas

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr72060883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.06.06. 19:08:02

Mondjuk engem azért az basztat, hogy hogy tudott védeni 67 percet egy pengével a kesztyűjében?

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.06.06. 19:44:26

@végh hanta: Jó kérdés! Mi már sok mindent láttunk, de ezt még nekem is nehezemre esik elhinni.

plankog 2010.06.06. 19:51:17

@_Szom Ki-Van:
egy vastag kesztyűben el lehet rejteni egy kis pengét valahol. biztos para volt egy kicsit, dehát az egész sztori nagyon nem normális

2010.06.06. 20:02:46

Lásd pl. a pankrátor c. film, ott elég részletesen bemutatják, hogy is rejtik el a pengét- pedig ott non-stop püfölik egymást. Meg azt hiszem, sok sportban megszokott annyira, hogy rutinnal rejtsék el :(

xkolbászx 2010.06.06. 20:20:42

dehát tök bénák. én tuti vérpatront haraptam volna szét

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.06.06. 22:36:56

@végh hanta: 22 perc elég lehetett. Az is sok, de nem ugyanaz.

Bedeko 2010.06.06. 23:51:14

Magyar fociban volt olyan, azt hiszem MTK-nál vagy az ETO-nál, de ez nem biztos, szóval hogy gombostűt vittek a játékosok a pályára. Szögletnél pedig, láss csodát, nem támadták őket a megfelelő pillanatban.
Gombostűt utána egyből eldobták, senki sem találta meg.
Persze valahogy kiderült később, volt is botrány.

Nuuk 2010.06.06. 23:57:29

Akkor vajon az illető mindig pengét itt magával a meccsekre, hogy hátha egyszer majd mellédobnak egy petárdát?

brazileiro 2010.06.07. 01:30:28

"Chile óriási szerencsétlenségére, bőven volt annyi kamera, hogy rekonstruálni lehessen a történteket."

Nem volt annyi kamera. Mindegyik lemaradt a történetről, már csak akkor lehetett látni Rojast, amikor a földön feküdt. Egy fotós fényképsorozatából derült ki, hogy a petárda nem találta el Rojast, a lába mellett robbant fel.

komiszborisz 2010.06.07. 08:15:54

@Bedeko: ez igazi urbánlegend!
én a haveromtol hallottam aki a fradi ifiben nyomta ezt a trükköt.azota lelkiismeret furdalása van:)

Zigi 2010.06.07. 09:21:41

Ha már Chile, akkor talán ez a vébémeccs is megérdemel egy rövid posztot.

www.youtube.com/watch?v=4Wyp-xT4sMU&feature=related

plankog 2010.06.07. 09:36:07

@Zigi:
persze, abszolút megérdemel, ha összekerül Chile Olaszországgal, botrány lesz valamelyik meccsen, vagy más miatt aktuális lesz, írunk róla
süti beállítások módosítása