Az átlag magyar, érettségije után leteszi a lantot, és matematikai eszmefuttatásai kimerülnek a közértben kapott blokkok összeadásainak gyorsvizsgálatán, mielőtt azok kötelezően átkerülnének, egy gyors marokmozdulattal összegyűrt állapotukban a kijárat melletti szemetesbe.

Mindez igaz az átlagos hétköznapokra, de könnyedén cáfolható olyan krízishelyzetekben, mint az egy-egy nagy világesemény csoportkörének utolsó fordulója előtti időszak. Ilyenkor az egyébként matekkettes Pistikéből is előbújik a féltve őrzött Öveges professzor, és az ördöngős (de otthon is elkészíthető) kísérletek mintájára, bonyolult okfejtésekbe kezd.

Chile jelenleg két győzelemmel és pontelőnnyel vezeti a csoportját, mi azonban mégis a tutit választottuk, és felkerestük az egyenletek, köbgyökök, valamint az emeletes törtek nagy tudorát, Szám bácsit (a képen középen, görkorcsolyában), hogy félelmetes szakmai tapasztalatával legyen segítségünkre ebben a döntő órában.

Szám bácsi kötélnek állt, táblázatkezelőt ragadott és a legkülönfélébb bűvös számítások után egy egyszerű ábrát dobott át nekünk Jamie barátján keresztül. Köszönjük!

A megküldött ábrát a következőképpen kell olvasni: a sorokban a Chile-Spanyolország lehetséges kimeneteleit találjuk, egy Totó nevű legális szerencsejátékban használatos megjelölésekkel kódolva, vagyis 1, ha Chile nyer; X, ha döntetlen és 2, ha a spanyolok. Ugyanezen az elven, de függőlegesen találjuk a csoport másik mérkőzésének, a Svájc-Honduras találkozónak az eredményeit.

A sorok és oszlopok metszéspontjaiban pedig mindig két csapat neve van, azoké, akik a lehetőség bekövetkeztekor boldogok, mert továbbjutnak. (Például a CHI-ESP 1 és a SUI-HON X kereszteződésében azt láthatjuk, hogy CHI, SUI, vagyis a spanyolok lesznek búbánatosak.)

A kilenc lehetséges esetből nyolcnál továbbjutó Chile, egyedül a bal alsó sarokban található, (2)-es számú megjegyzéssel megjelölt cellában nem feltétlenül.

Ilyen alkalmakkor óvó szemünket vessük kissé lejjebb, és vizsgáljuk meg a (2)-es esetet. Az oszlopok és sorok itt most azt jelentik, hogy a győztes felek (Spanyolország és Svájc) mekkora különbséggel abszolválják mérkőzésüket. Chile ezen eset bekövetkeztekor csak abban az esetben lehet továbbjutó, ha a derék svájciak legfeljebb egy góllal verik meg Hondurast, és Chile is legfeljebb ennyivel kap ki Spanyolországtól. (Sajnos ennek az esetnek vannak különböző alesetei, erre felkészített minket Szám bácsi, de mi csak akkor fogjuk beidézni és csak a mérkőzésriportba, ha ez éppen aktuális lesz.)

Vonjuk le a következtetést: Chile kilencből nyolc esetben továbbjutó, kivéve egyben, az előzetesen legvalószínűbbnek tarthatóban, vagyis, hogy Svájc legalább kettővel nyer Honduras ellen, Chile pedig vereséget szenved a spanyoloktól.

Szerintetek Szám bácsi jól kalkulált?


14 komment

Címkék: spanyolország beharangozó matematika találgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr782106792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2010.06.24. 16:46:18

Sajnos jól, és ennek nagyon nem fogok örülni, mert szimpatikus játékot mutatott Chile. De itt lesz a böjtje annak, hogy csak eggyel verték Hondurast, a spanyolok meg kettővel. Szar lesz hat ponttal kiesni.:S

Proctor 2010.06.24. 16:57:12

jah en is ezen filoztam, ket fordulo utan 6 ponttal, kapott gol nelkul allnak, de siman realis, hogy kiesnek. :(
na de hajra, nem muszaj kikapni a spanyoloktol :)

Artie 2010.06.24. 17:05:39

@Proctor: Nagyon összekavarta a csoportot a svájci 1:0 a spanyolok ellen.

Halálcsoport Portugália-Elefántcsontpart-Brazília. Ja. Az. Ez meg a nyugalom szigete.

Sosem az a halálcsoport, amit előre annak kikiáltanak. Ez az igazi halál, ahol egy hatpontos is búcsúzhat, és még csak olyan nagyon nem is kellene extrém dolgoknak történnie.

robot_ 2010.06.24. 18:19:52

Ok, de azért ezek sportolók, és tisztában kell hogy legyenek vele, hogy a saját kezükben van a sorsuk. Es igenis, meg kell próbálni megverni a spanyolokat.
Sokkal gyorsabban csinálják ezt a kis háromszögbe tömörülve passzolgatást, mint bárki ezen a VB-n. Higgadtabban kell befejezni a támadásokat. En nagyon szurkolok Chilenek is es Mexikónak is.
Ugyanakkor én nem értékelném túl a Svájci támadósort. Bar az igaz, hogy a hondurasi védelem az meglehetősen szellős...

olddeath 2010.06.24. 19:45:02

Szerintem pedig nem számolt jól Szám bácsi!
Nem vetted figyelembe, hogy hármas pontegyenlőség esetén a negyedik csapat elleni eredmények kiesnek és egy hármas minitabella dönt.
Ha például Spanyolország győz akkor teljesen mindegy, hogy Svájc mennyivel veri Hondurast, mert az az eredmény úgy sem számít bele a minitabellába. Akkor három hatpontos csapat lesz és csak az egymás elleni eredményeik számítanak. Ha a Spanyolok csak egy góllal nyernek Svájc nyerhet akár tízzel is, nem számít, mindhárom csapatnak ugyanannyi pontja lesz ráadásul 1-1-es gólkülönbséggel, azaz sorsolás döntene mindenről. És ennek igen nagy az esélye. Ezért a Spanyoloknak legalább két gólt kell szerezniük a tovább jutáshoz, mert nem bízhatják a sorsukat Hondurasra. Ha viszont Honduras nyer és a Spanyolok kikapnak, akkor szintén három csapat lesz három ponttal és szintén a mini tabella dönt. A fenti táblázat hibája, hogy nem számolt a mini tabellával, aminek pedig igen nagy az esélye.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.24. 20:00:41

Miért gondolja mindenki, hogy Chile kikap Spanyolországtól? A spanyolokat, ha nem hagyják kombinálni és szervezetten levédekezik a kulcsjátékosaikat (Xavi, Xabi Alonso, Villa), akkor olyan játékot mutatnak be mint Svájc ellen. Reálisan Chile Svájc a továbbjutó két csapat, de Honduras jobb mint Svájc, az az első meccs ultra nagy mák volt. Én Hondurasnak jobban örülnék második továbbjutónak.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.24. 20:07:49

@olddeath: szerintem rosszul tudod, a gólkülönbség dönt. Az egymás elleni eredmény a VBn negyed rangú. Az előtt még döntetlenek esetén a több lőtt gól is számít, csak azután jön az egymás elleni eredmény. Én így tudom.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.24. 20:27:46

Előkerestem a hivatalos szabályzatot, csak hogy ne beszéljek hülyeségeket.

1. greatest number of points in all group matches; (Legtöbb pont.)
2. goal difference in all group matches; (gólkülönbség.)
3. greatest number of goals scored in all group matches;(legtöbb rúgott gól)
4. greatest number of points in matches between tied teams; (egymás elleni eredmény)
5. goal difference in matches between tied teams;(egymás elleni gólkülönbség)
6. greatest number of goals scored in matches between tied teams;(több rúgott gól egymás ellen)
7. drawing of lots by the FIFA Organising Committee. (sorsolás)

olddeath 2010.06.24. 20:28:58

Ha a Spanyolok 1-0-ra nyernek és nyernek a Svájciak is, akkor semmi nem tud dönteni, ugyanis a Honduras elleni eredményeket kiveszik és három csapat egymás közötti eredményeiből csinálnak egy minitabellát. Akkor pedig minden egyforma lenne 3-3-3 pont 1-1-es gólkülönbség. Jöhetne a sorsolás.

Tévez 2010.06.24. 22:07:50

@olddeath: ha a spanyolok 1-0-ra nyernek, akkor ők biztosan jobbak, mint Chile hiszen 6 pont és +2-es gólkül.

Chilének pedig 6 pont és +1-es gólkül.

viszont ha Svájc is csak 1-0-ra nyer, akkor nekik is 6 pont és +1-es gólkül, tehát Chile vs. Svájc viszonylatban dönthet az egymás elleni eredmény

de ha spanyolok 1-0-ra nyernek, Svájc pedig 2-0-ra, akkor Chile kiesik
(de ekkor Svájc a csoportelső)

én összességében Chile&Svájc továbbjutást szeretnék innen, spanyolokat nem szeretem:D, tehát Chile igenis harcoljon ki legalább egy döntetlent, Svájc-nak is összejött a 3 pont végül is

Tévez 2010.06.24. 22:08:31

tehát pontegyenlőség esetén először a gólkülönbség dönt, majd a több lőtt gól, minitabella maximum ezek egyenlősége után számíthat...

korlat 2010.06.25. 00:53:55

@robot_: ha a hondurasi védelem szellős lenne akkor 3-4-5 gólokat szopnának. amit eddig mutattak, az pont papírforma. most fognak beindulni:)@Pacho: valamint Pacho nézetét osztom: igenis menjen tovább Chile és Honduras!:)

Artie 2010.06.25. 08:47:06

@olddeath: Lásd már be, hogy nem jót írtál. Hármas pont- és gólarány-azonosság esetén van minitabella. Az meg már nem lehet amiatt, mert Hondurast nem ugyanannyira verte a potenciális hármas "körbeverőből" két csapat.

Teljesen jó a számítás.

nagyhoho 2010.06.25. 15:06:32

Hajrá Honduras! Csak 3 gólt kell rugnotok!
süti beállítások módosítása