Kezdjük egy kis tréfával! Az alábbi gól megtekintése után képzelje el mindenki, ahogy Spycher Magnin, vagy valamelyik másik svájci védőgéniusz megpróbálja megállítani Matías Fernándezt.

Ahogy azt internetes kommentelői körökben mondani szokás: muhaha. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a mi Giggsbe oltott Maradonánk ezt az emlematikussá vált gólját még 2004-ben szerezte a Colo-Colo színeiben, 18 évesen, és azóta finoman fogalmazva sem visszafelé fejlődött.

Úgyhogy most azt képzeljük el, amikor Senedros szembesül egy olyan csellel, amit idén mutatott be az Everton ellen. 

Sakk-matt.

A Buenos Airesben született támadó középpályás chilei első ligás bemutatkozásának évében, amikor a fenti gólt is szerezte, rögtön megnyerte a legjobb fiatal játékos címet. 2006-ban Aperturát nyert a Colo-Coloval, a Copa Sudamericán pedig hat meccsen kilenc gólt lőtt, amivel a döntőig vezette a csapatot, igazán nem rajta múlt, hogy ott már alulmaradtak a mexikói Club Pachuchával szemben. Olyannyira nem, hogy 2006-ban ő nyerte a Dél-Amerika legjobb játékosa díjat, nem sokkal később pedig, ahogy annak ilyenkor történnie kell, elhúzott Európába.

Nézzük, a szédületes cseleken kívül mit tud még. 

 

Elég sok mindent. Hogy gyors és technikás, ahhoz kétség sem fér (legelvakultabb rajongói szemében ronaldinhói szinten) Hogy remek szabadrúgáslövő, az is egészen biztos - ő nem fog úgy járni, mint a mi Guillarmo Subiarbénk, aki 1930-ban a vébék történetének első kihagyott tizenegyesét hozta össze. (És ha már itt tartunk, reméljük úgy sem fog járni, mint Carlos Caszley, aki 1974-ben az első piroslapot kapta. A chileiek mindig mindenhol ott vannak a tűz közelében, egyetlen pillanatukról sem érdemes lemaradni.). Osztja a passzokat, irányít, cselez, és ha kell, maga is fejezi be.

Annak, hogy Svájcnak és Hondurasnak egyelőre azért nem kell önként visszalépnie remegve a gondolattól, hogy Fernandez egymaga csinál belőlük fasírtot, azért van egy oka: Európában a góllövés eddig valamivel szerényebben ment. A Villarrealban két szezon alatt 71 meccsen 7 gól, a Sportingban tavaly óta 28 meccsen 3. Lehet, sőt, lesz ez még ennél jobb is, de az akklimatizáció mintha nem sikerült volna teljesen tökéletesen. 
 
A válogatottban viszont nincs mellébeszélés, sok múlik rajta. Bielsa egyértelműen rá osztja a szervezői feladatokat, a 3-3-1-3-ban ő az az -1-, aki mesteri labdákkal szolgálja ki a szélvészgyors szélsőket. Egyelőre működik a dolog, de a vébén nagyon fontos, hogy folyamatosan jó formában legyen, mert a védelem nem a csapat erőssége, úgyhogy fáradhatatlanul kell osztania a lapot, és ha úgy alakul, ki is kell játszania.
 
Igaz, hogy vannak néha mélypontjai. Igaz, hogy nem egy született vezéregyéniség. Mi mégis nagyon bízunk benne.

8 komment

Címkék: játékos dédelgetett kedvenceink matias fernandez

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr582070975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szily 2010.06.10. 12:09:09

Öcsi! Spycher nem is kerettag. És összesen 8 gólt kaptunk a teljes selejtezősorozatban. Ziegler Eggimann vállát csapkodja a röhögéstől.

domifer 2010.06.10. 16:54:30

Kicsit meglepődtem amikor megláttam ennek a blognak a címét, tudniillik az arriva szó rosszul van írva, ilyen szó nincs a Spanyolban, ellenben az "arriba" , "b" betűvel igen :)
Mint Spanyol anyanyelvű kicsit bántja a szememet főleg egy föcimen kiírva!

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.06.10. 16:56:26

@domifer: És milyen jogosan bántja. Sajnos egy félreütés eredménye lett ez (v, b egymás mellett van).
Reméltük, hogy a szervusz vs. szerbusz pároson szocializálódott tömegek nem veszik észre :)

nykaroly · http://nykaroly.wordpress.com/ 2010.06.10. 17:43:32

Huh, mindjárt kezdődik... De mielőtt komolyra fordulna a dolog, jót lehet nevetni a csoportellenfelek játékosainak a hülye nevein :))
nykaroly.wordpress.com/2010/06/03/honduras/

domifer 2010.06.10. 17:45:28

@végh hanta: utólag kijavítani nem lehet? Az arriba annyira egyéni meghatározó szó, hogy tényleg nagyon feltűnő sajna! :(

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.06.10. 18:53:39

@domifer: nem kell javítani. ez a dél-chilei békanyaló indiánok, tutajozás közbeni, a meccsekre hangoló, ám de a tévétől elszigetelt helyen történő, a szurkolás hevében létrejött akcentussal leírt verziója.

_python_ 2010.06.10. 23:25:52

@domifer: nem. törődj bele: mi vagyunk azon chilei szurkolók, akik még spanyolul se tudnak normálisan. na.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.06.11. 11:46:58

@_python_: @Pacho: @domifer: No, úgy néz ki, hogy ha lesz időm, akkor a fejlécben lévő képen eszközlök egy kis javítást, de a többi elérhetőségünk (mail, blog, twitter) sajnos marad arri'v'a, mert az javíthatatlan.
Egyébként sem a cím a fontos, hanem, hogy keddtől mindenkit legyalul az Indián Úthenger! :)
süti beállítások módosítása