Egyszerre a chilei Makelele, és a leverkuseni Molnár Zoli. Posztja szerint védekező középpályás, aki akkor sem rezel be, ha egy keményebbet oda kell lépni a felfejlődni vágyó ellenfélnek. A válogatott kulcsjátékosai közül elsőként, a "végy egy jó kapust"-elvet továbbvivő, "valamint egy jó vízhordót" kiterjesztés élharcosa, Arturo Vidal kerül bemutatásra.

Pályafutását otthon, a Colo-Coloban kezdte, és mindjárt az első fellépése emlékezetesre sikerült. Tíz percet kapott a 2006-os apertura bajnokság utolsó meccsén, az Universidad de Chile elleni rangadón, győzelmük pedig aranyat ért. További két bajnoki címmel a háta mögött, 2007-ben igazolt (Rudi Völler kérésére és nagy örömére) a Bayer Leverkusenbe, hogy megmutassa az iparos gernyóknak, milyen egy igazi futballista, ha szűrőt játszik. Meccset azóta legfeljebb akkor hagy ki, ha összegyűjti az automatikus eltiltást jelentő sárgamennyiséget. Vagyis az elmúlt időkben nagyjából havonta egyet. 

idény 2008 2009 2010
mérk. 24 29 31
sárga 6 10 14
% 25% 34,% 45,2%

2007 volt Vidal berobbanásának éve a világfutballba. Egyrészt tagja és vezéralakja (a mostani kerettag Islával, és Alexis Sánchezzel együtt) a kanadai U20-as világbajnokságon bronzérmet szerző válogatottnak, másrészt bemutatkozhatott a La Rojában, ahogy a nagyválogatottat becézik arrafelé.

Gól csak elvétve szerez, de akkor mindig megvillant valamit latinos műveltségéből. Szerényen magányos egyetlen válogatott találatát Venezuela volt kénytelen benyelni. A technikailag tökéletesen kivitelezett felhőfejes úgy vágódott a bal alsóba, hogy a magyar fejeskirály Kocsis "Kocka" Sándor sírjából is kihallatszott egy komolyabb elismerő csettintés.

A következő videóba néhány (valószínűleg az összes) tétmeccsen lőtt gólját vágta össze nekünk egy lelkes rajongója. Külön ki kell emelni a Hannovernek benyomott dugót, amely előtt egy hihetetlen finom testcsellel küldi el a jobb sorsra érdemes hálóőrt a teljes kilátástalanság határára.

Minimális elvárás Vidallal szemben a világbajnokságon: Két sárga a csoportmeccseken, és a hondurasi, valamint svájci támadók megfegyelmezése még a saját térfelükön. A spanyolok ellen örömfoci, majd a tizenhat között tisztes helytállás, feltéve ha nem erre a körre esik az egyébként kötelezően bekövetkező egymeccses eltiltása. Ha mindent a terveknek megfelelően csinál, a világbajnokság utáni őszön valamelyik spanyol vagy olasz élcsapat keretében találjuk.

Update:

Úgy igazságos, ha teret engedünk az ellenvéleményeknek is. Bundesligában jártas kollégánkkal (szpojler: hamarosan és bővebben az NST-n) azonban nem értünk egyet, mert szerintünk minden futballisták istenei a védekező középpályások, akik vesemagasságban hordják a stoplijukat, és visszavonulásuk után becsúszva szelidítenek oroszlánokat. Szóval:

Tavaly lett kihagyhatatlan ember a 'kusen középpályáján, ő a tipikus baromarcú köcsög, aki mindig elvégzi a piszkos munkát, van benne egy csipetnyi davids, kicsit van bommeles, de: a tenyérbemászó arca miatt senki nem érti, hogy-hogy nem portugál?? Ha létezik gátlástalan pióca, az ő.

Vagy a másik:

(...) viszont három év alatt se kapott azonnali pirosat, sárga-pirosat is csak kétszer (idén egyet se), szal akármekkora köcsög is, nem mérhető az igazán nagy parasztokhoz, akik gerincet akarnak törni. (...) Egyébként mészároshoz képest meglepően képzett technikailag és sosem láttam még, hogy azért cseréljék le, mert már nem kap levegőt. Képes végigfutni egy meccset. 

Mindezeken természetesen majd hatalmasat röhögünk, amikor sörrel a kezünkben azt látjuk a tévéközvetítések során, hogy Vidal mester elküldi nyaralni a saját védelmét, és amíg Sanchezék rohamoznak, azok vígan kevergetik egy alkalmi csikósparhelten a peallát, valahol a saját térfelük közepén, dologtalanul.


Szólj hozzá!

Címkék: játékos dédelgetett kedvenceink

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr742050849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása