Kertelés nélkül elmondom: a világbajnokság eddigi legnagyobb élménye számomra az Anglia-Algéria meccs volt. Nyugalom, nem a játék miatt.

Már javában esett, és én még mindig az Október 6. utca egyik katasztrófa sújtotta szakaszán sétáltam a Szabadság téri happening felé, amikor egy vizespóló-versennyel kombinált sprintbajnokság selejtezőfutamának népes mezőnye jött szembe. Kérdem: Honnan? Mondják: Anglia-Algéria. Mondom erre frappánsan: Ennyire szar lenne? (ld. még: Szeszélyes évszakok)

Szóval megy a vébé. Chile hétfőn négykor kezd Svájc ellen, röviden beharangozunk és kritizálunk.

Ad1 - a vébéről általában

Vasárnap reggeli forgatag a környékünkön lévő közértben. Két, szemmel láthatólag a világfutballból sokat megélt bácsika ácsorog az újságospult előtt, mélyen elmerülve egy-egy sportlapba. Kabát Péter Debrecenbe igazolásáról beszélgetnek! Szó sincs a tegnapi Dánia-Kamerunról, nem latolgatják az olaszok esélyeit a vékonyka kiwik ellen, őket már (és újra) a magyarfoci tartja lázban.

Önelégült mosollyal fordulok a tejtermékek irányába, van még aki megsíratta a Lipicaicseipeti visszavonulását, akit még lázba hoz a Pápa igazolási politikája. És ekkor, amikor vizuálisan befogom a rudikinálat széles vertiumát, meghallom: No, de Chile legalább játszani akart. Kezemből kiesik a leveszöldség, visszanézek, látom rajtuk, komolyan gondolják.

Kimondom: nagyjából olyan a világbajnokság, ami a legrosszabb rémálmainkban eddig a görögök eb-győzelme címke alatt szerepelt. Ha megtudnám egy szép napon, hogy melyik barom találta ki a célftuballt, felkeresném, és addig verném a fejét egy hónapos sportszárba rejtett izomlazítókrémes dobozzal, amíg ki nem jön belőle egy Ivanov-hasonmás. Köszönjük, fater, hogy elbasztad a férfivilág legnagyobb ünnepét!

Ad2 - a szerencséről

Különböző változók mentén rendezhetjük kalapokba a H-csoport csapatait. Lehet például az országban legelterjedtebbnek számító nyelv szerint, itt 3-1 a spanyolok javára. Vagy lehetne a nácikhoz való viszonyuk alapján; ki a pénzüket, ki magukat a nácikat rejtegette, de mindannyian benne voltunk. Aztán ott van a szimpátia-faktor. Honduras eddig messze a legkorrektebb kiscsapat az összes outsider között, próbál játszani és - támadni. Chile a könyörtelen előrejátékával és az ördöngős Alexis Sánchezzel került be a fociról szoló viták fősodrába. Svájc pedig, a spanyolok korrekt elpicsázásával magyarázatra sem szorul. Ismét 3-1, vagy máshogy mondva: a csoport háromnegyede szurkolóbarát, kár, hogy egy kiesik közülük (vagy kettő).

Ad3 - a csoport esélyeiről

Alaplemma: aki nyer, szinte biztosan továbbjutó.
A tétel kiterjesztése: döntetlen esetén könnyen mindkettő az lehet.
Megjegyzés: egy kör után felelőtlenség bármi komolyat állítani, de néhány dolog kijelenthető. Svájc és Chile elkapta a fonalat, Honduras bárkinek kemény ellenfél lehet, Spanyolország pedig könnyedén belefulladhat a saját dicsőségébe. Két dolgot vártunk Torreséktől: labdatartáson alapuló támadójáték, valamint fegyelmezett védekezés, kiegészítve néhány kapusbravúrral. Erre úgy jártunk, mint Moldova egyik novellájában a keleti blokk tipikus kisembere: orosz vodka, cseh sonka és magyar pálinka helyett, orosz sonkát, cseh pálinkát és magyar vodkát kapott. Kapusteljesítményt eddig Hondruastól, védekezést Svájctól (retesz, mi?), támadófocit pedig Chilétől kaptunk.

Ad4 - a következő meccsről

Humberto Suazo, a selejtezősorozat gólkirálya valószínűleg visszatér a csapatba, így Bielsa mesternek némileg alakítania kell az első körben remekül muzsikáló Úthengeren. Beausejour minden bizonnyal visszatér megszokott helyére a közppályára, Sánchez marad a jobbszélen, Fernandez irányítóban, Millar és Carmona megkérdőjelezhetetlen, tehát a Honduras elleni meccs egyik legfőbb látványeleme, Valdivia szorulhat ki a kezdőből. Van miből válogatni.

Az első félidőben ki kell derülnie, az egy ponton átalakított csapat mennyire lesz képes feltörni a svájciak hagyományosan fegyelmezett és a végsőkig kitartó védekezését, ha levesszük a két iránytó egyikét a pályáról. Az ilyen csapatok ellen tudatos focival legfeljebb egy szerény null-nullt lehet játszani, ellenben egy csepp ötlettel a középpályán, simán átmehet hullagyalázásba a 90 perc. Bízunk Bielsa mesterben, de jó ha elküldjük neki a Komjáti-féle Vasasról szóló cikkeket, benne a második játékrészre behozott Váczi Zolira épülő tatkika pontos leírásával.

A goal.com ezt a kezdőcsapatot vízionálja:

Bravo
Isla, Medel, Ponce, Vidal
Carmona, Millar
Sanchez, Fernandez, Beausejour
Suazo

Chak a Chile!


7 komment

Címkék: meccs beharangozó svájc egyébként humberto suazo

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr822096171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xkolbászx 2010.06.20. 23:01:04

INDULJON A BITURBÓS ÚTHENGER!!

PLANKTON 2010.06.21. 03:23:11

Nekem az első forduló után Chile játéka tetszett a legjobban, de vmi ilyesmit is vártam. Ugyanis ezt a csapatot nem láttam még játszani, viszont az U20-as vébén láttam őket, és akkor megkedveltem őket.
FIFA statisztikákat néztétek?
Chile futott a legkevesebbet messze, ez lehet az egyik kulcsa, hogy a meccsen végig dinamikusan tudtak letámadni.
Azért kiváncsi vagyok Svájc hogyan fog ehhez a meccshez viszonyulni, leírni nem szabad őket.
Hajrá Chile!!!

PLANKTON 2010.06.21. 03:30:25

Chile a legjobb.
FIFA statisztikát néztétek?
Chile futotta a legkevesebbet.
Talán ez az oka, hogy a meccsen végig olyan dinamikus volt a letámadás.
Én az U20-as csapat vébés meccseit láttam, azóta nem is láttam meccsüket, de bíztam benne, hogy ilyen jó lesz a csapat.
Hajrá Chile!!!

PLANKTON 2010.06.21. 03:32:52

bocs, a második hozzászólásom után jelent csak meg az első, nem így akartam, de legalább mégegyszer:
Hajrá Chile!!!

mréveiller 2010.06.21. 05:18:20

azt kell mondjam Dél-Amerika k. erős, Európa meg sehol sincs eddig.

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.06.21. 10:46:15

@PLANKTON: Nem a futáson múlik, emlékezz Galaschek Petire, a kezdőkör Maradonájára :)

Irapuatótól Szuezig 2010.06.21. 10:49:17

attól tartok, hogy svájc ugyanúgy be fog állni védekezni mint a spanyolok ellen, mert itt elég neki egy pont, a csoport leggyengébbje ellen meg majd elég lesz hoznia a 3 pontot. így viszont chile sem fog tudni játszani - legalábbis szépen nem. és egy szenvedős meccs lesz. ne legyen igazam.
süti beállítások módosítása