Ha egy játékost rajongói az elefántbébi Rooneyhoz, és a nyálasképű Cérondaldóhoz hasonlítanak, akkor az vagy egy baromira randa seggdugasz, aki sorra töri a zsírúj Ferrarikat, vagy egy eszement jó futballista. Utóbbi.

Humberto igazi későn érő típus. 23 éves volt, amikor 40 meccsen, ugyanannyi góllal lett a chilei harmadosztály mesterlövésze. Hamar elvitte a világhírnévtől méltán mellőzött Audax Italiano, de gólmutatója ettől csak alig romlott le. 62/40-el simán kiszorítaná Tököli Attilát a Paks kezdőjéből. Első válogatottsága az Audax idejére datálódik, első válogatott gólja előtt azonban már a Colo-Colo címére postázzák a meghívót.

26 évesen egymás után háromszor lett chilei bajnok. A fővárosiak tavaszi-őszi uralmának bőven aláfekszik az 54 meccsen szerzett 52 góljával, és két újabb gólkirályi címével.

Sikerei egyik lokális csúcspontján a mexikói Monterreybe igazolt, ahol egyetlen apertura bajnoki cím mellett csak egy újabb személyes sikert (gólmájszter megint, mi más?) könyvelhet el. A váltás úgy tűnik nem jött be neki, két év múlva már első európai állomáshelyén, a spanyol Real Zaragozában találjuk. Félidényes hat góljával a frissen feljutott csapat egyik legeredményesebb játékosa, a bennmaradás így egy jó középcsapat elismeréssel párosul. (Érdekesség, hogy a mexikói bajnokság másik komolyan vehető támadója is chilei, de Héctor Mancillát valamiért nem szereti Bielsa.)

Közben a hosszúra nyúlt dél-amerikai selejtezősorozat mind a 18 meccsén pályára lép, és 10 dugójával a kiírás legeredményesebb játékosa.

Ilyen mutatók mellett bizony főhet Bielsa szövkap feje, hogy kivel pótolja a világbajnokság előtt megsérülő Suazót. Az egyik felkészülési találkozón beszedett sérülésének elévülési ideje normál esetben 3-4 hét lenne, de egy kiemelt torna közeledtével az orvosok még a holtakat is megtanítják mambózni két hét alatt. Ha minden összejön, talán a harmadik körben, a spanyolok ellen végre játszhat, ha pedig nem, akkor a tizenhat között. Alsó becsléssel is érzékeny veszteség.

Humberto jellegzetes gólöröme: Mutatóujjakat bedugni a fülbe, és rohanni bármerre.

Minimális elvárás Suazoval szemben a világbajnokságon: Amint lehet felépülni, és a spanyolok ellen győztes gólt szerezni. Vérmesebb reményeink azonban nem lehetnek vele kapcsolatban, mert simán úgy adódhat, hogy szerepeltetése felesleges az utolsó csoportmeccsen, viszont jelentős mérkőzéshiánnyal a háta mögött bátorság lenne miatta megbontani a továbbjutott csapat támadósorát.


A selejtezősorozatban szerzett 10 gólja.


2 komment

Címkék: játékos dédelgetett kedvenceink

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr412063554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greffi 2010.06.07. 20:27:13

humberto suazo! a kis pöcök! :)

degi2004 2010.06.07. 21:40:54

magyarorszag melyik csoportban van ?
süti beállítások módosítása