Szokás mondani a chilei focit ismerni vélők körében, hogy jó-jó, támadásban rendben vagyunk, de a védelmünk még a Soproni Ligában is sereghajtó lenne. Kedveseim, jelezném, hogy hatalmas tévedésben vagytok!

Az addig rendben, hogy sem Honduras, sem Svájc nem feszegette komolyabban a védősor képességeinak határait, mégis beszédes jelző, a mindössze két(!) kapunkra tartó lövés az inkriminált 180 perc alatt. Maestro Bielsa arannyal bevont mágnestábláján gyöngybetűkkel virít Rinus Michels neve, és a támadófutball dícsérete. Vagy, ahogy a sarki kocsmák és a hétvégi stadionok látogatóinak alapmodorssága szól: legjobb védekezés a támadás.

A fifa.com egyik szegletében, ahol a szponzorált felületen folyamatosan összeállítják mindenféle objektív mutatók alapján a világbajnokság eddigi álomcsapatát, három chileit találunk a mezőnyben, és mindjárt kettőt a védősorban.

Waldo Ponce és Gary Medel eddig mindkét meccsünket végigjátszotta, és elképesztő mutatókat halmozott fel. Az stimmt, hogy az átlag 7,5-8 km-es futómennyiségüket a BL-ben még talán a kapusok is hozzák, de ha egy csapat játéka a labdatartáson, és a passzjátékon alapul, akkor megint előkerülhet a spájzból egy örökérvényű modorsság: a labda gyorsabb a játékosnál. Mi pedig ennek a tételnek a szellemében játszunk.

Ponce eddig 105 alkalommal ért labdába, amit 87-szer jól is játszott meg (83%), Medel pedig 96/84-nél (88%) tart jelenleg.

Más oldalról nézve: a chilei támadójáték alapja, hogy az akciókat hátulról, a mezőny széthúzásával indítjuk, addig járatjuk (céllal!) a labdát, amíg nem találunk egy rést, ahol indítani lehet, vagy nem szakad fel annyira a középpálya, hogy könnyedén átviharozzon rajta egy-egy röpke háromszögeléssel az alig 170-es átlagmagasságú Indián Fergeteg. (ld. még: labdajáratás Honduras és Svájc ellen)

Legközelebb a hasonló stílust képviselő Spanyolországgal játszunk egy ki-ki meccset a továbbjutásért (tényként kezelve, hogy Svájc legalább kettővel veri Hondurast). A győzelem kulcsa tehát kódolva van a társulatba, mindössze annyit kell megvalósítani, amennyit tudnak egyébként is. A játékot lassítani, a labdát minduntalan járatni a szabad emberek között, miközben folyamatosan előre építkezünk, majd hirtelen robbantani.

Az egyetlen gond mindössze az, hogy a mutatók alapján eddig a világbajnokság egyik leghatékonyabb játékosának tartott Carlos Carmona, két sárgája miatt eltiltását tölti az utolsó csoportmeccsen. Komoly probléma, mert a védelem által szépen megkomponált, és a középpályán üres területet eredményező labdakihozatalok egyik célembere esett ki a csapatból (137 passz, 110 jó, 80%). Pótlására az eddig több poszton is bevetett Arturo Vidal (88/68, 77%), vagy a hondurákok elleni első félidő legjobbja, Rodrigo Millar (35/30, 86%) lehet alkalmas.

Péntek este kiderül, mire jutott Bielsa mester.


Szólj hozzá!

Címkék: statisztika spanyolország védelem fifa waldo ponce gary medel

A bejegyzés trackback címe:

https://arrivarojos.blog.hu/api/trackback/id/tr192103094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása